Zoeken | Inloggen 
donderdag 26 april 2018 Home > Copywriting > Brochure
 Brochure

Broch. Moeras 200.jpg

Moerasvogels in De Venen - Hoe herinrichting van het land bedreigde soorten de kans geeft
In het Groene Hart, op de grens van Utrecht en Zuid-Holland, ligt De Venen. Met een grootscheepse herinrichting worden er kleine natuurgebiedjes aan elkaar geknoopt. De ingrijpende verandering van het landschap raakt heel wat mensen.
Een brochure moest helpen om de begrijpelijke argwaan weg te nemen. Ik kreeg de opdracht om de teksten te schrijven. De onderzoeksgegevens heb ik afgewisseld met kleine interviews. Hieronder een voorbeeld.

Over vijftien jaar ziet alles er anders uit

Henk Moen
hoofd projectbureau De Venen

"Ik zal het eerlijk bekennen; van vogels heb ik weinig verstand. Maar ik vind het wel erg goed dat de natuur van ons project rijker wordt. In De Venen gaat het vooral om een grote oppervlakte nieuwe natte natuur. Die zal een nieuw tehuis worden voor vele zeldzame moerasvogels, waar we ‘midden in de Randstad’ van kunnen genieten! Vooral dat het een package deal is spreekt me aan. Natuur uitbreiden, landbouw versterken, nieuwe recreatieroutes scheppen én de waterbeheersing rigoureus aanpassen.

Voor mijzelf ligt de uitdaging erin om zóveel partners, met zóveel wensen, op één lijn te krijgen. Nu we drie jaar bezig zijn zie je dat dat heel goed kan. Ook de medewerking van de boeren is in het algemeen heel goed. We hebben al eenderde van de benodigde grond verworven en dat is altijd de moeilijkste klus.

Met de uitvoering van de plannen loopt het ’t laatste jaar wat minder hard. De inrichting van het land staat op een laag pitje omdat de beloofde fondsen niet afkomen. En als mensen niks zien gebeuren, dan moet je extra veel uitleggen. Een aantal boeren en burgers wijzen op hun voorhoofd; zó de boel ondersteboven halen! Mensen zien niet graag veranderingen. Maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen: De Venen is en blijft landbouwgebied. Er komt alleen meer natuur in.

Geef ons de tijd – en het geld – om deze grote klus uit te voeren. En gun de nieuw ingerichte natuur de tijd om body te krijgen. Dan zul je zien – daar ben ik van overtuigd – dat over vijftien jaar iedereen hartstikke enthousiast is."Copyright (c) 2018 René de Vos Editing