Teksten schrijven

Er zijn veel verschillende soorten tekst. Ik beperk me tot een tweedeling: tekst met een journalistiek karakter en tekst met een commercieel karakter.

Mijn journalistieke opdrachten komen voornamelijk van tijdschriften. Ik schrijf onder meer interviews, reportages en columns.

De commerciële opdrachten komen van bedrijven. De vraag kan een reclameslogan betreffen, een testimonial, een advertentie of een reportage.

Een klasse apart vormt ghostwriting; dan neem ik de pen over van de opdrachtgever. Dat kan een uitgever zijn, een hoofdredacteur en heel soms een particulier. De producties variëren van een boek tot een column of een levensverhaal.

Eindredigeren

Geen enkele tekst kan eindredactie missen. Soms gaat het alleen om puntjes op i’s, maar vaker is er sprake van een zekere verbouwing. De constructie dient degelijk te zijn en de buitenkant moet prettig overkomen. Koppen en intro’s maken is een kunst apart. Ik heb de naam een goede koppensneller te zijn.

Eindredactie gaat niet alleen over spelling en stilistische aspecten; checken van namen en feiten hoort daar evenzeer bij.